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INTERPRETATION IC 52.2-1999-1 OF 
ANSI/ASHRAE STANDARD 52.2-1999 

Method of Testing General Ventilation Air-Cleaning Devices 
 for Removal Efficiency by Particle Size 

 
July 25, 2001 

 
Request from: Mr. Hanns Grimm and Mr. Bill Roe, Grimm Technologies, Inc., 9110 Charlton Place, 
Douglasville, GA 30135 (Phone: 770-577-0853)  
 
Reference: This request for interpretation refers to the requirements presented in ANSI/ASHRAE 
Standard 52.2-1999, Section 4.6.6, minimum inlet flow rate for particle counters. 
 
Question: Considering that Section 4.4.1 and Sections 10.6.2.4 and 10.6.4.3 discuss aerosol transport 
and minimum required count respectively, can the requirement for the minimum flow rate for the aerosol 
particle counter be waived? 
 
Answer: Yes. 
 
Comments: The rationale for allowing this requirement to be waived is that specifications elsewhere in 
the standard (specifically Section 4.4.1 for aerosol transport through the sample lines and Sections 
10.6.2.4 and 10.6.4.3 addressing the minimum required counts per channel) require that an adequate 
sample be obtained by the particle counter.  Therefore, the additional specification of a minimum flow 
rate need not be mandated.   Thus, it is the interpretation of the SSPC 52.2 Committee that aerosol 
particle counters for use in conducting tests in accordance with ASHRAE 52.2-1999 do not need to 
meet the minimum inlet volume flow rate specification of 47.2 cm3/s (0.100 cfm); however, all other 
particle counter specifications in the standard must continue to be met.   
 


